• Agencija: 387 (0) 55 422 555

Alfa nekretnine

Što je stiropor i kako nastaje?

Written by 
Stabdar ugranje fasadne izolacije stiroporom Stabdar ugranje fasadne izolacije stiroporom

Stiropor naziv je zapravo EPS (Ekspandirani PoliStiren)

Savršen je kao izolacijski materijal, bilo kao toplotna ili zvučna izolacija. Proizvodi se iz malih granula polistirena koje su nalik riži, jedan od proizvoda nafte, u sebi ima pentana i isporučuje se proizvođačima u kartonskim kutijama izvana i iznutra vrećama kako pentan ne bi odlazio u okolinu. U predekspanderu granule sirovine pomoću pare ekspandiraju povećavajući svoj volumen 20-40 puta. Iz predekspandera izlaze granule stiropora ("kokice") koje su određene prostorne težine i veličine. Iz preekspandera ?kokice? idu u silose gdje bi se trebale zadržati 6-24 sata. Nakon toga ?kokice? se ispuštaju u posebne blok forme gdje se pod velikom količinom pare suzbiju i tako nastaje blok određene kilaže i veličine u zavisnosti od veličine blok forme. Takav gotovi blok se odlaže u skladišta gdje bi trebao ?odležati ? 7-45 dana jer se u to vrijeme ohladi, stabilizira i može rezati a da se ploče ne savijaju. Blokovi su obično 0,5-1 m3 a mogu biti i veći ovisno o veličini blok forme.

  Ploče se režu ne debljine od 10 ? 80 mm pa zavisno od željama kupaca mogu i deblje. Postoji nekoliko vrsta tlačne tvrdoće stiropora, a svaki ima svoju namjenu. EPS 50 za pakovanja i zaštitu lomljivih proizvoda, EPS 70 za izolaciju zidova, EPS 100 i 150 za ozolaciju podova. Kao što vidimo stiropor služi u različite svrhe od izolacije do uljepšavanja okućnica ili pročelja kuća lajsnama ili različitim oblicima, natpisi na fasadama ili interijerima. Izolacija fasadnih zidova "WDVS" je nemačka skraćenica za pojam "Wärmedämmvebundsystem", ili u slobodnom prevodu "uvezani sistem toplotne / termičke izolacije". Njega čine razni materijali u sistemu, a termoizolacioni materijal EPS (ekspandirani polistiren, tj. "stiropor") je u praksi najčešće taj koji je "zaslužan" za uštedu energije, odnosno energetskih troškova. Drugi termoizolacioni materijali koji se pojavljuju na tržištima imaju danas mnogo ređu primenu na fasadama od one koju ima stiropor. Mi nudimo 2 varijante fasadnog stiropora fasadni stiropor bele boje i još "moderniji fasadni stiropor sa primesama grafita koje stiroporu daju sivu boju). Oba ova artikla poseduju odlične vrednosti koeficijenta toplotne provodljivosti (pri čemu je sivi stiropor za nekih 20% bolji termoizolator od belog stiropora) i predstavljaju idealna rešenja za termičku izolaciju fasade vašeg objekta. Istovremeno se ne sme smetnuti sa uma da je fasada jednog objekta ta koja objekat značajno štiti od mnogih spoljnih klimatskih uticaja, kao i da ona umnogome utiče na estetski izgled samog objekta. Fasada daje i jednu individualnu "notu" objektu, a govori mnogo i o ukusu vlasnika objekta. Iz svega nabrojanog se da zaključiti da izolacija fasade predstavlja zaštitu objekta u pravom smislu te reči. To važi i kada su u pitanju standardno termički izolovani objekti, a kamoli kada je reč o tzv. niskoenergetskim i pasivnim kućama (kod kojih je debljina termoizolacionog sloja na fasadi, ali i ne samo na fasadi, višestruko veća nego kod standardno termički izolovanog objekta). "WDVS" ima puno prednosti: ?Izraženi osećaj ugodnosti boravka u objektu, s obzirom na temperaturu na unutrašnjoj strani fasadnog zida koja iznosi oko 20° C ("topao zid")?Velika ušteda energije kroz primenu EPS stiropora, odnosno enormna ušteda energije uz primenu stiropora sa grafitnim zrncima.?Veliki i slobodan izbor debljine termoizolacije koju vlasnik objekta želi da ugradi - od 5cm pa sve do 30cm - pri čemu mi u regiji preporučujemo debljinu od min. 12cm ?Sprečavaju se temperaturne oscilacije i razne vrste napona u fasadnom zidu ?"WDVS" predstavlja jednostavnu i ekonomičnu metodu ne samo u novogradnji, nego i kada je u pitanju termička sanacija objekta, dakle naknadna ugradnja termoizolacije na fasadne zidove jednog još od ranije postojećeg (i termički neizolovanog) objekta. Šta više, to je često i jedina efikasna metoda ako su se na fasadnom zidu pojavile npr. pukotine.  
Last modified on Sreda, 18 Novembar 2015 10:33
Ljubiša

Alfa i Omega d.o.o. je zastupljena u sledećim djelatnostima: trgovina na veliko i malo bojama, lakovima i fasadnim sistemima, uslugama izvođenja fasadersko molerskih radova, iznajmljivanje i montaža građevinskih skela, Agencija za posredovanje u prometu nekretnina.

Ponuda kuće

Kuće i plac kod škole Jovan Dučić
Prodato
Velika kuća u Kruševlju
Prodato

Velika kuća u Kruševlju
Bijeljina

90,000 €
Vikendica u Amajlijama

Vikendica u Amajlijama
Bijeljina

10,000 €
Kuća kod škole Jovan Dučić
Prodato

Kuća kod škole Jovan Dučić
Bijeljina

28,700 €
NA PRODAJU DVIJE KUĆE
Prodato

NA PRODAJU DVIJE KUĆE
Bijeljina

35,900 €
Kuća na Ravnoj Gori

Kuća na Ravnoj Gori
Bijeljina

102,500 €

Ponuda stanovi

Stan u izgradnji 65 m2
Prodato

Stan u izgradnji 65 m2
Bijeljina

48,333 €
Izdajem prazan stan u centru 61 m2
Prodato
Stan u Brčkom namješten 70 m2
Stan u centru grada 141 m2 na dva nivoa
Prodato
Izdajem namješten stan 48 m2
Prodato
Stan od 72 m2

Stan od 72 m2
Bijeljina

38,770 €

P

r

i

j

a

v

a