Energetski sertifikati stambenih građevina

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
U skladu sa standardima Evropske unije u Republici Srpskoj od 2016 godine, svaka nova zgrada mora da ima energetski sertifikat bez kojeg neće biti moguće izdavanje upotrebne dozvole. Ova novina se odnosi na zgrade za koje je to predviđeno Zakonom o uređenju prostora i građenju i pravilnicima o vršenju energetskog pregleda zgrada i izdavanju energetskog sertifikata, o metodologiji za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada i o minimalnim zahtjevima za energetske karakteristike zgrada.

Izgled energetskog sertifikata u HrvatskojEnergetskom efikasnošću utiče se na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom na način koji ne ugrožava opstanak budućih generacija i očuvanja ekološke ravnoteže, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

“Cilj je da se forsira i stimuliše povećano korišćenje energije iz obnovljivih izvora da bi bila smanjena ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte”, navodi se u saopštenju.

Energetska efikasnost u zgradarstvu prvi put je obuhvaćena i obrađena propisima Republike Srpske.

Njihova izrada i donošenje trajalo je skoro godinu dana uz puno učešće javnosti i stručnih institucija da bi se došlo do što kvalitetnijih i prihvatljivijih tehničkih rješenja kojima treba da budu obezbijeđene velike uštede u potrošnji energije u zgradama, na način da se smanje ukupne potrebe za energijom i da se povećava ostvareni stepen komfora i standarda korisnika zgrada.

Propisi su usaglašeni sa Direktivom EU o energetskim karakteristikama zgrada.

Navedeni pravilnici, koje je donijela resorni ministar Srebrenka Golić, stupiće na snagu 1. januara 2016.

Do tog datuma potrebno je da se putem Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost organizuje i izvrši dodatna obuka inženjera određenih zanimanja koji će učestvovati u vršenju energetskih pregleda zgrada i izdavanju energetskih sertifikata.

Nakon toga će Ministarstvo moći izdavati licence za vršenje energetskih pregleda zgrada, čime će ovaj proces u potpunosti biti uređen i organizovan.

Ministarstvo je angažovano i na obezbjeđivanju i izradi odgovarajućeg softvera za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada koji bi bio dostupan svim učesnicima u vršenju energetskih pregleda zgrada, što bi u znatnoj mjeri olakšalo posao i obezbjedilo veći stepen pouzdanosti i kvalitet ovih usluga.

Pravilnici su objavljeni u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Pročitano 484 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 17 novembar 2021 19:51
Jovanović Ljubiša

Alfa nekretnine je agencija od povjerenja. Prisutni smo na tržištu nekretnina grada Bijeljine i regije više od jedne decenije, svojim imenom garantujemo kvalitet usluga svakom svom klijentu. Iskustva našeg tima u zemlji i inostranstvu su nas naučila da ništa ne prepuštamo slučaju. Zbog toga u našoj Agenciji imamo provjerene sisteme za cijeli proces kupoprodaje. Na ovaj način osiguravamo da će se svi potencijalni kupci susresti sa kompetentnim saradnicima koji će pažljivo saslušati i zabilježiti njihove zahtjeve, što nam dalje omogućava da istovremeno pratimo više stotina potencijalnih kupaca iz naše baze podataka. 

www.alfanekretnine.com
Više iz ove kategorije « Fasadersko molerski radovi